Mario carnavalskostuum in 7 stappen

In februari gaf ik je alvast een sneak peek van het Mario carnavalskostuum. Voor het eindresultaat verwijs ik je graag terug naar mijn blogpost daarover. Vandaag laat ik je in zeven stappen zien hoe het kostuum gemaakt werd.

Het patroon is de Fire Truck – korte tuinbroek uit Ottobre 3/2013. Dezelfde als die van de abuelito trui en die van de easy piece en summer sea broekjes. Een exemplaar dat zijn geld dus al opgebracht heeft. Alle zakken en strijkapplicaties die het patroon voorstelt liet ik achterwegen.

De stof, die kocht ik op het stoffenspektakel in Mechelen. Een blauwe synthetische stof van 1,5 euro per meter. Niet geheel kwaliteitsvol dus, maar voor zo een kortstondig kostuum is het perfect. Deze synthetische stof was wel zeer moeilijk strijkbaar. Op de strijkvlek na ben ik daar niet rouwig om. Zeker niet als ik later wist dat iemand in de naailes exact dezelfde stof had gekocht aan 5 euro per meter en hem, na een poging er een kleedje van te maken, heeft weggesmeten. Ik gebruikte twee felle kamsnaps en ook nog een stukje elastiek.

Na het overnemen van het patroon en het knippen van de stof, begon ik aan de kruisnaad van de achterbenen. Ik stikte op een cm, overlockte de naad samen, streek ze naar ene kant en stikte daarna op 1 mm.

achterkruisnaad

Hetzelfde mag gebeuren aan de kruisnaad van de voorbenen.

kruisnaad voorbenen

Vervolgens wordt het voorpandbeleg er op één cm aangestikt. Zoals je aan de armsgaten en de bovenzoom kan zien. De naadwaarde mag ingeknipt worden met kleine V-tjes aan de armsgaten en ook omgestreken worden. De onderflap werd overlockt.

voorpandbeleg

Vervolgens het stuk van de elastiek omstrijken en vastnaaien. Daarna de elastiek erdoor rijgen en ook vastnaaien in de naadwaarde van de zijkanten.

elastiek

Daarna naaide ik de zijnaden dicht. Ook deze werden overlockt en afgestikt op 1 mm. Ook stikte ik twee sierstiksels aan de voorkant op 1 mm en op persvoetbreedte.

sierstiksels

Dan maakte ik de schouderbanden klaar door ze met de goede kanten op elkaar te stikken op 1 cm. Een keergat laten in de breedte. Keren, strijken en het keergat dichtnaaien. Kruiselings de schouderbanden vastzetten op de elastiek maar ook op het kruisend stukje. Twee kamsnaps ertussen zetten.

schouderband

Tot slot de zomen van de benen nog afwerken. Nu is het mariokostuum klaar. zomen

De pet, daar kan ik weinig over zeggen. Dat was a la minute improvisatie met rode tricot en een opgedroogd billenpoetsdoekje voor de M. De rode T-shirt had ik gekocht in de WE.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.