Coucou Castor

Getest: wandtapijt weven

Deze pin trok mijn aandacht om zelf eens te gaan weven. En deze madam ‘Eva V’ die zorgde dat ik ermee aan de slag kon in het Atelier van Veritas. Als ik het goed onthouden heb organiseert Veritas sinds oktober workshops onder de naam Atelier Veritas. Spotgoedkope workshops om allerlei handwerktechnieken aan te leren. Neem daarbij dat ik in hartje Lier omsingeld wordt door Veritas-winkels die die ateliers organiseren zal je wel verstaan dat ik meteen verkocht was.

wandtapijt weven - coucou castor

Ik ging deze zaterdag naar de Veritas op de Frankrijklei in Antwerpen voor de workshop wandtapijt weven. Ik kwam netjes te vroeg aan. Ik ben zo iemand die lang nodig heeft om te kiezen. In mijn oorspronkelijk pallet zat er donkerblauw, petrol, grijze katoen, lichtgrijze en gele wol. Die gele wol liet ik er gaande weg uit. Ik koos voor:

En zo vertrok ik met weven. Eerst maak je het weefgetouw klaar. Dit was een schilderij zonder het doek met allemaal nageltjes in. Hier trek je de catania haakkatoen rond. Daarna stop je er een karton en een houten stokje tussen. En zo begin je te weven, heen en weer, boven onder boven onder. De rijen worden naar beneden gedrukt met een vork. Het weven ging bij mij nog niet direct goed van de eerste keer. Ik wou een driehoek proberen te weven, maar die kreeg ik niet mooi in vorm. Dus begon ik een stuk terug opnieuw, maar het ging van kwaad naar erger. Ik zette er uiteindelijk de schaar in. Waardoor ik bijna weer helemaal van nul begon. Op dat moment kon ik onder tijdsdruk niet meer al te veel nadenken over wat ik wou. En daar kwam dan ook de keuze om het geel achterwege te laten. Het leuke hieraan zijn de twee stukken strengen onder aan en bijna bovenaan het werk.

wandtapijt weven - coucou castor

Ik ben zeker van plan om zelf mijn eigen weefgetouw te maken en nog wat meer te oefenen met weven. Ik vind dit uitermate geschikt voor alle restjes wol die ik heb. En daar zal ik nog behoorlijk wat mee kunnen weven.

Een LEGO party in 5 stappen

Eind maart werd mijn oudste 4 jaar. Voor het eerst besloot ik een thema feestje te houden. Een LEGO party! En dat deed ik subtiel:

  • Een legoman van karton
  • Lego cake
  • Lego serviettes
  • Happy birthday met duploletters
  • Duplo serveerschaal

Het zal de kinderen worst wezen dat het ene duplo is en het andere lego.

De legoman maakte ik zelf uit karton. Eerst prikte ik met een mes de contouren erin, daarna verfde ik ze zwart en schilderde ik nog verder met de juiste kleuren. Dit is ook een leuke activiteit voor de kinderen om zelf eentje te maken. In de vakantie heeft hij zelf nog ninjago-versies gemaakt.

Lego cardboard coucou castor

Lego cardboard - coucou castor

De legocake, daarvoor kocht ik twee cakevormen bij het taart atelier dur. Hoofdzakelijk de grootste is een aanrader, voor maar 9 euro. Als jongensmama is dat echt geen geld.

Ik kocht effen gele serviettes in de colruyt. Echt super goedkoop. En ik maakte zelf een legostempel. Toch zalig hoe zo kleine dingetjes het verschil maken.

Lego rubber stamp - coucou castor

Lego decoration - coucou castor

De duploletters keek ik af van pinterest, net als de duplo serveerschaal. De serveerschaal daarvoor gebruik je twee bouwbplaten en wat blokken in de hoeken voor de eerste laag, en in het midden voor de bovenste laag. Daar plaatste ik dan cupcakes op met een marsepeinen legomannetje. Er werd wat mee gelachen, maar voor mij maakte dit het geheel wel af…

Duplo Happy Birthday - Coucou castor

Tegen dat de volgende verjaardag is kan er nog wat in lego style genaaid worden.

Label in strijkparels

Meestal zijn labels van papier. Zo van die dingen die je aan een cadeautje hangt, waar je eventueel nog iets op schrijft. Wel ik maakte er voor de verrassing met strijkparels. Ik maakte baby’s en tutters. Want ja ik hoop op een babyboom. Eigenlijk ook gewoon omdat ik het tof vond om ze te maken. Die strijkparels toch, zoveel mogelijkheden. Haha! De eerste waarmee ik de spits mocht afbijten was baby Haby.

Baby wordt daar altijd voorgezet om het thuis uit te leggen wat er te gebeuren staat. Ik hou wel van centjes geven met een inieminie gemaakt cadeautje. Summersea broekjes van Ottobre zijn redelijk populair. Zo wat ieders stijl en zo praktisch. Ik verpakte ze met kraftzakjes met een winters prentje van ikea. Mét label dus. Volgende keer gewoon een effen kraftzak en de label. Dan is het volledig top!

Label met strijkparels - Coucou Castor

Strijkparels, een hele boom vol

Oh ja, ik ben zo een enkeling dat heeft gewacht met de kerstboom tot na sinterklaas. Ik heb er zelfs meer dan twee jaar op gewacht om hem te zetten. Lang genoeg om mijn kerstballen ineens niet meer zo mooi te vinden. Wie doet dat nu: rode en paarse kerstballen als combinatie. Deze keer traditionele kerstkleuren: rood, wit & groen. En oh ja, ze zijn zelfgemaakt. Jaja, met strijkparels. Euhm, ja hoor strijkparels je kent ze nog wel van vroeger.Kerstboom - Coucou Castor

Straf dat ze zoiets nog verkopen. Ik heb van de gelegenheid gebruik gemaakt om me nog eens goed ermee te laten gaan. Voor een hele kerstboom ben je wel een tijdje zoet. Lang genoeg om aparte zakjes te willen kopen per kleur. Ik maakte vier verschillende soorten ballen, sneeuwmannen met rode en groene sjaals, kerstmannen en peperkoekenmannetjes. In veelvoud en het resultaat. Ja dat loont!

Kerstboom - Coucou Castor

Kerstboom - Coucou Castor

Kerstboom - Coucou Castor

Voor volgend jaar heb ik ook al een idee in gedachten. Grannystyle gehaakte covers over de lelijkste rode kerstballen.

 

Strijkparels voor kerstmis

In oktober stond ik in de Ikea. Aan de kassa stond al ik weet niet hoeveel kerstgerief. Ja, oktober dacht ik toen. Sinterklaas is nog niet eens gepasseerd. Omdat ik nu niet zo vaak in de ikea kom liet ik me wel verleiden tot inpakpapier en kraftpapier zakjes. Aan het begin van de herfstvakantie was ik in dreamland. Op zoek naar wat leuks voor de kinderen mee te amuseren tijdens de vakantie. Je weet wel, verf en van die toestanden. Ik kocht ook strijkparels. En die kocht ik zo een 75% voor mezelf.

Wie me volgt op instagram of via de facebookpagina kon al wat ontwerpjes zien passeren. Vandaag toon ik jullie met trots hoe je een kerstbal in strijkparels kan maken. De kerstboom die hebben we in twee jaar niet meer gezet gehad: ondeugende Lex & drukke verbouwingen. De eerste kerst in het nieuwe huis lijkt speciaal. Vandaar dat ik wat extra wou doen voor de versiering.

Hama beads Xmas - Coucou castor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terug met strijkparels werken is bijzonder goed meegevallen. Het vraagt naar meer! Lees: paasversiering, verjaardag, halloween 😉 Eigenlijk snap ik niet waarom dit niet een grotere rage zou kunnen zijn dan dat tekenen voor volwassenen. Je bent er een tijdje mee zoet, je bent ook met creatieve kleurcombinaties bezig, even goedkoop en op het einde heb je nog een product dat nog voor iets kan dienen. En speciaal voor jullie, eens in een filmpje

3 der leukste geldpatatten

Overkomt het je ook wel eens dat je last minute nog een cadeau uit jouw mouw moet schudden? Bij mij meer dan eens. Op pinterest heb ik daar een board gifts voor. Een board met hoofdzakelijk inpakideetjes, want daar ben ik allesbehalve goed in. Ook wat inspiratie om geld cadeau te geven. Want zeg nu zelf geld geven is de meest veilige oplossing. En daar heb ik dé manier voor, de geldpatatten!

Geldpatatten zeg ik u, patatten om u tegen te zeggen.  Gedaan met cadeautjesstress, gedaan met vieze patatten die het zonlicht pas terugzien als er lange scheuten op staan. Een patat die de gelukkige ontvanger bij iedere gelegenheid aan het lachen brengt.

Geldpatat

geldpatatten

Werkwijze voor de geldpatatten

Men neemt een patat, men grabbelt wat geld, men zoekt wat kopspelden en eventueel dubbelzijdige tape. Men propt het geld erin, speldt of plakt het geld erop. En zo heb je de girly lachebek en Mr & Mrs money potato.

Oh ja zelfs de rosse stukjes mogen meedoen. Wat een verlossing!

Het doopsuiker

Voor het doopsuiker beperkte ik me tot drie soorten:

presentatieboot

– kraftpapieren zakjes met zure beertjes

– stoffen zakjes met broche en perziksnoep

– zelf gevouwen doosjes met een stempel

Beiden zijn we geen liefhebber van snoep. Waar we ook snel over akkoord waren was dat ik het opnieuw zelf mocht maken maar dat ik er niet te veel werk mee mocht hebben. Daarom combineerde ik kraftpapieren zakjes met de andere twee. Ik heb lang gezocht naar kraftpapieren zakjes zonder venster, helaas niet gevonden. Ik kocht ze in de ava, bestempelde ze met een bootstempel en plakte het zakje toe met muntkleurige washitape.

De stoffen zakjes zijn de meest basic zakjes om te naaien. Ik zocht ook heel lang naar stevige donkere muntkleurige stof. Ook deze bleek moeilijk te vinden. Hetgeen ik kocht was wol, wat het moeilijk strijkbaar maakte. De snoep werd in een aparte plastic zak erin gedaan. Op het zakje werd een krimpfoliebroche gespeld. Met die krimpfolie heb ik staan vloeken. Het duurde wel een tijdje eer ik de juiste graden had gevonden. Het moest véél warmer dan op de verpakking stond. Ik heb maar een basic oven met een kapot licht. Dus stond ik er met een zaklamp bootje per bootje apart in de oven te steken. Helaas vond ik ook geen vernis die mijn inkt niet deed uitlopen. Met een lijmpistool bevestigde ik er een broche aan.

krimpfolie

Met de bestempelde kraftpapieren zakken kreeg ik ook bijzonder veel zin om gewoon stempels cadeau te doen. Ik had toch al een schrijnwerker nodig voor de presentatieboot, dus wat houten blokken erbij moest ook nog wel lukken. Ik zocht naar kleinere doosjes in het bruin van kraftpapier, helaas niet te vinden. Dus besloot ik zelf doosjes te vouwen aan de hand van een mal. Dit lukte me, al is met het transport naar het ziekenhuis gebleken dat je dit toch best doet met karton in plaats van met kraftpapier-inpakpapier.

giftbox

stempels

De leuke Lex stempel

Herinner je je nog dat ik een tijd geleden een workshop stempels maken volgde? Maar dat ik eigenlijk niet zo helemaal tevreden was en er toch op eigen houtje wat mee oefende? En dat zo deze mooie beer geboren werd? Wel met de mooie beer ontstond ook Lex zijn eigen stempel. Ik heb hem dus al een tijdje. Een tijdje ongebruikt dus, al is dat verleden tijd.

Ik gebruikte die eindelijk voor de kerstkaartjes. Volgend jaar kan hij die ook zelf zetten dat wordt nog leuker!

Als je zelf aan de slag wilt gaan om een mooie stempel te maken dan heb je een snijset nodig en een linoleumplaatje.

Je zoekt een mooie afbeelding uit of je ontwerpt er zelf eentje. Je zet je tekening op het plaatje en je kerft weg. Je hebt daar twee opties. Ofwel kerf je alles rondom weg en krijg je veel inkt op je papier. Dit deed ik bij de beer. Ofwel kerf je alles binnen en buiten de lijntjes weg en stempel je dus alleen nog de lijntjes op papier.

Ah ja in het geval van Lex. Zorg ervoor dat je mooi in spiegelschrift de letters erop kerft en dat je wel wat geduld en precisiewerk nodig hebt om de letters te maken.

stempel1

stempel2

Ipad hoes van stevige vilt

Nu kerstmis stilletjes onder de mensen ter sprake komt, begint bij mij ook de drang om daarover na te denken wat mogelijk is om zelf te maken. Ooit had ik het geniale plan om een ipad hoes te maken voor mijn geliefde. Hij besloot het gelukkig aan zijn zus te vragen om het te kopen. En ik gaf hem dan ook maar een gekochte laptop hoes. Die heeft nu zijn beste tijd gehad. Misschien dat ik me er binnenkort aan waag om zoiets toch zelf te maken. Ik deed alvast een poging voor een ipad hoes. Die is wat kleiner, dus ook minder erg als het mislukt.

Ik kocht een tijdje geleden stevige rode vilt om er kommetjes mee te maken. Ik deed vandaag een poging, tevergeefs! Het is moeilijk om in te schatten hoe groot de cirkel is, hoe diep de knipjes moeten zijn en hoe breed er een streep gestikt moet worden. Aangezien ik 1 meter stof koop bleef ik dus met heel veel overschot zitten. En om eerlijk te zijn, stevige vilt neemt veel plaats in beslag. Vandaar mijn extra goesting om een ipad hoes te maken. Niet bepaald de meest voorkomende kleur. Ook het patroon vond ik op pinterest. Een beetje doorklikken en je komt er wel. In het Engels en in inches. Aangezien mijn lintmeter zowel cm als inches heeft, deed ik niet de moeite om het om te rekenen.

Ik maakte het bijna exact na. Enkel voor de knoop en de minidrukknoopjes aan de zijkant gebruikte ik kamsnaps maat 20. Dit omdat ik geen goesting had om te klungelen met zo een touw/ elastiek eraan te krijgen. Als extra deed ik er nog deze fantastische strijkapplicatie op.

ipad

Ringhouder huwelijk van vilt

Drie weken geleden in het stadhuis werden er ook ringen aan elkaar gegeven. Drie ringen! Ook al is de afstand naar het stadhuis nog zo miniem toch moesten die ringen wel veilig vervoerd worden. In gedachten was Lex ons bruidskind. Alleen de dag zelf wilde hij het niet, ondanks dat ie zich enorm flink heeft gedragen. Hij mocht de ringen meebrengen. Daarvoor was dus een ringhouder en een zakje voor nodig.

De ringhouder die maakte ik zelf. Het zakje vond ik op vakantie. Voor de ringhouder knipte ik twee kleine vierkantige lappen vilt. Daarna zette ik de kartelschaar erin. Ik naaide er een vogeltje, een lintje en een vlaggenlijn op. Daarna naaide ik 3 kanten van het kussen dicht, vulde ik het een beetje op en naaide de laatste kant ook nog dicht. De ringen werden er zorgvuldig aangeknoopt.

begin ringhouder ringhouder tussentijds resultaat ringhouder