Coucou Castor

Een rode Colette Moneta

Dat ik een enorme fan ben van Colette Patterns zal ik je al niet meer moeten vertellen. Een der laatste patronen van haar is de moneta jurk. Op het eerste zicht een heel basis tricot kleedje. Toch vind ik het een must have in je zelfgemaakte klerenkast.

  • Slechts basiskennis naaien vereist
  • Weinig stof nodig
  • Veel variatie mogelijk in mouw en kraag
  • Past met ieder stofje en iedere gelegenheid
  • Enorm draagcomfort
  • Snel klaar
  • Enorm duidelijke uitleg

Mijn lijstje is eindeloos waarom ik zo enthousiast ben over dit kleedje. Enige nadeel op dit moment is dat het niet zo geschikt is voor borstvoeding. Ik kocht het patroon in januari bij de uitverkoop van koekepeertje. De stof die haalde ik bij Madeline De Stoffenmadam in Lier. Een kwaliteit om U tegen te zeggen én dat voor 11 euro per meter. En maakte het vrijwel direct. Ook al was ik toen nog hoogzwanger, kon ik vertrouwen op mijn vorige maat van de andere patronen van Colette.

Moneta

Moneta

Moneta

Dit is zo een van die kleedjes dat je het hele jaar door kunt dragen. Ik koos de versie met de meest basiskraag gewoon omgezoomd en de korte mouw. In de lente/ herfst met een vestje erover. In de zomer met een leuke hak of zelfs slippers. En in de winter nog met een kousenbroek. En een eindeloze combinatie met accessoires mogelijk. Op deze foto’s draag ik zelfgemaakte oorbellen met facetkralen van Zahia. Ik maakte ze lang geleden toen de winkel in Lier nog bestond. Deze ronde gele facetkraal zit niet meer in hun aanbod.

Moneta

Seed beads kettingen

Zoals ik je bij mijn gele ketting liet weten heb ik eens een ketting gemaakt die uiteindelijk niet zo heel mooi was. Ik heb de kralen opnieuw gebruikt en liet je al de versie zien van een grote ovale gekleurde kraal, een echte eye catcher. Maar ik liet je ook weten dat ik dus nog baguettes van Zahia had. Van die gele en witte. Deze heb ik gebruikt in combinatie met seed beads.

Zie hier een simpele, leuke ketting die gemakkelijk te combineren is. Ik maakte een versie met witte seed beads uit de veritas en gele baguettes. Deze in een versie met twee snoeren.

seed-beads1

Daarna maakte ik een gelijkaardige versie met zwarte seed beads en witte baguettes. Deze keer met drie snoeren. En deze bevalt me het meeste! Black en white een echte must have in je garderobe. Niet per sé deze, in ieder geval toch iets zwarts.

seed-beads2

Moest ik een van beide nog eens opnieuw maken dan zou ik die maken met een S-slot zodat je kan kiezen hoeveel snoeren dat je tegelijk kunt dragen. En dan zou ik ook kunnen switchen van kleuren. Nu bij deze twee kettingen valt het niet echt te combineren zo geel, wit, zwart. Maar ik kan me wel combinaties met paars, roos, zwart of grijs, zilver en turkoois voorstellen die wel te combineren zijn. Misschien is dat laatste toch wel iets om over na te denken.

Deze kettingen zijn redelijk budgetvriendelijk: als ik me niet vergis een 4 euro voor zo een buisje in de veritas. Als je dit ook bij zahia koopt is het 8 euro. Meer, maar ik kan het wel aanraden omdat het veel mooiere kleuren zijn. Voor zo een baguette denk ik iets van een 3 a 4 euro.

Gele ketting

Tijdens een van die zovele momenten dat ik bij zahia Lier binnen stapte zag ik een kraal die ik absoluut moest hebben. Ik ben een echte liefhebber van murano lentes. Zowel qua vorm als qua kleuren zijn die prachtig. Mijn oog viel deze keer ook op murano van materiaal, maar eens anders qua vorm. Een erg ovale kraal van ongeveer 3,5 cm lang en bijna 7 cm op zijn dikst.

Deze kraal is half gebroken wit en half afwisselend gekleurd met wit, blauw, rood en geel. Een kraal die me 22 euro heeft gekost, wat wel de moeite is voor een kraal. Ik kocht toen nog wat ketting en gele en witte baguettes. Daar maakte ik een combinatie van. Toch was dat niet helemaal wat ik zocht. Het platte van de baguettes en het bolle van de ovale kraal was niet in verhouding.

baguettes

Dan heb ik de ketting opnieuw gemaakt. Een meer eenvoudige versie met drie ronde fel gele kralen en twee ronde gebroken witte. Dit gecombineerd met twee kettingstukken van telkens 20 cm. Nu is hij beter, al weet ik dat ik ooit er nog iets anders mee moet proberen.

gele-ketting

Deze ketting combineert zich gemakkelijk met blauw. Misschien omdat ik dit veel draag, misschien omdat er blauw in die kraal zit. Hierbij mijn twee favorieten.

ketting-blauwe-combinatie

ketting1

 

Ketting met conterie en een Indiase glaskraal

In mijn 24 en een half jarig bestaan ben ik al wel wat mensen tegen het lijf gebotst. Soms wel eens letterlijk. Ook van die momenten van komen en gaan. En verrassend genoeg ook in de positieve betekenis van het gaan naar andere landen. VK, Chili, Maleisië, Frankrijk en de USA.

Daar waar het bewust werd beleefd in mijn creatieve periode werd er een gepast zelf gemaakt cadeautje afgegeven. Iets kleins in de hoop dat het mee kon naar de nieuwe bestemming. Zo werd deze envelop gebruikt voor een cadeaubon van de collega’s voor Lynn die naar Maleisië vertrok. 

En zo werd ook deze ketting gemaakt voor Liliana. Omdat zij en Dennis naar Orlando Florida verhuizen. Moest je van plan zijn om op vakantie te gaan in the states en je zoekt nog een vakantiehuisje. Daar is maar one place to be: casiola vacation homes.

kettingNu ja ik koos voor een ketting te maken, niet alleen omdat ik die graag maak, maar ook omdat het een zeer compact cadeautje is dat de oversteek naar de andere kant van de wereld kan overleven. De ketting werd gemaakt uit twee snoeren donker paarse conterie die beiden door een roze accentkraal lopen, een Indiase glaskraal die ik een dik jaar geleden kocht bij Zahia uit een economy bead weekendactie.

Ketting met koraal en conterie

Voor de verjaardag van mijn schoonzus maakte ik een zalmroze ketting. Een kleur waar ik een beetje onzeker over was. Het is een kleur die ik zelf nooit gebruik, maar waarvan ik wel een vermoeden heb dat die bij haar past. In zulke gevallen heb je twee opties. Of je maakt iets dat je zelf schoon vind, voor als ze het niet mooi vindt dat je het zelf nog kan dragen. Of je doet een gokje en maakt iets wat zij mooi kan vinden.

rijgen

 Een tijdje geleden kocht ik een zalmroos buisje conterie van 8 euro. Conterie zijn die kleine kralen die je op de foto hier ziet. Ook iets dat ik nog maar pas heb geleerd. Daarvan heb ik twee snoeren ingeregen. Daarna nog een snoer met bijna zalmkleurige koraal. Deze kostte iets van een 12 euro.

Als alle snoeren geregen zijn en ongeveer even groot zijn dan kan daar een pletkraal tussen gezet worden en aan het slotje en de ring van het slotje. Die van de koraal nog net iets groter, omdat die als onderste/ buitenste moet vallen.

knippen

 Bij het slotje heb ik nog een kleine murano lenti gezet in een pastel blauw-paarse kleur van 3 euro. Gewoon voor een accent en omdat de achterkant ook wel aandacht verdient.

geheel-kettingDe ketting in zijn geheel zegt natuurlijk niet zoveel. Zeker niet op mijn donkere tafel en met een grote flash. Maar eenmaal dat de ketting aan is, is het wel een mooie verfijnde ketting.

Ketting-aanOok al is het een kleur dat ik zelf zelden draag. Is het wel een van die basisstukken dat je met bijna alles kan combineren. In vergelijking met andere kettingen die ik al maakte met materiaal van Zahia is dit een meer betaalbare ketting van 23 euro aan kralen: slotje, draad en pletkralen niet inbegrepen.

 

 

Oorstekers met murano deel 2

Zaterdag had ik het over oorstekers met murano met materiaal van Zahia. Vandaag opnieuw. Van vele juwelen vind ik het tof om daar een tweede versie van te maken. Ondanks dat ze dezelfde materialen en afwerking hebben, vind ik toch dat ze er anders uitzien. Ik vind deze versie veel frisser. Dit komt door het verschil in matte en blinkende afwerking van de murano en door wit bovenaan of beneden.

muranoBenodigdheden:

Een paar oorstekers van 6 euro

2 mini lenti’s van 3 euro per stuk

2 pennen van 0,3 euro per stuk

En natuurlijk eigenlijk ook wel tangen want anders kom je er ook niet.

Plus een Zahia in de buurt.

 

Oorstekers met murano

Eindelijk, ik herhaal eindelijk, vond ik eens tijd om oorbellen te maken. Een tijdje was ik vergeten hoe ik een proper gesloten oog moest maken. Een kleine opfrissing en het geluk van een pdf-bestand dat ik ooit opgeslagen had, waren nodig om deze mooie oorstekers te produceren.

oorstekers materiaal

 

Qua materiaal heb je een paar oorstekers nodig, twee kralen en twee pennen. En natuurlijk een zahia-winkel in je buurt.

  • rode oorstekers: 6 euro per paar
  • witte kleine murano kralen: 3 euro per stuk
  • metalen pennen: 0,3 euro per stuk

 

oorstekers afgewerkt

 

Een totaalprijs van 12,6 euro voor deze oorbellen.

Ik had een beetje spijt dat ik deze witte murano had gekocht. Omdat murano zoveel mooier is in andere kleuren en in een blinkende afwerking. Toch kocht ik het omdat ik een mooi ontwerp had gezien dat ik kon namaken en omdat je wit met alles kunt combineren. Het bleef maar liggen. Voor deze afwerking ben ik zeer blij met de aankoop van die matte witte murano.

De reactie van manlief: Oh mooi, zo eens helemaal iets anders dan uwe stijl!

Handgemaakte bruidsjuwelen

Vandaag een maand geleden stapte ik in het huwelijksbootje. Een prachtige dag waar ik vooraf mijn tijd in stak om het zo mooi en persoonlijk te maken. Ik waagde een poging om mijn kleed zelf te maken nadat het gepikt was bij de post. Vertrokken van het patroon in een verkeerde maat en de jurk die toch boven water kwam maakte dat ik kon stoppen met het kleedje te maken en mijn zinnen kon zetten op de bruidsjuwelen.

Een ring, oeps nee, twee werden snel gekozen omwille van de korte tijd om deze nog te leveren. Twee ringen alleen, dat is het ook niet. Dus ging ik naar Zahia Antwerpen. Daar kocht ik zeker meer dan voldoende materiaal zodat ik ermee kon spelen. Ik maakte een paar oorbellen, een ketting en een armbandje. Dat armbandje daar zat een kleine knipoog in naar mijn schoenen. Al sneuvelde het armbandje de dag voor de trouw. Ik herstelde het, maar de dag zelf kwam het weer los. Te wijten aan, of een goedkopere draad, of slecht geplette pletkralen.

trouw

De ketting, dat was ‘gewoon’ een parelsnoer. De eenvoud siert in combinatie met het kleedje, het haar, gewoon de trouwerij op zich. De oorbellen die vind ik best wel speciaal. Dit omdat ik het gewoon ben van te werken met een kraal of met twee kralen onder elkaar. Mijn inspiratie haalde ik op pinterest. En eerlijk mijn ontwerp is toch zoveel beter.

Die ketting is gewoon in kwestie van kraaltje per kraaltje met liefde te rijgen en een slotje eraan te bevestigen. Die oorbellen was van dezelfde moeilijkheidsgraad.

Te beginnen met het verzamelen van een paar mooie oorhaken, twee gesloten ringetjes, twee grotere druppelvormige parels en acht kleine ronde parels. Ik koos een oorhaak met zo een schoon bolletje aan om de rest van de bolletjes van de staafjes tot hun recht te laten komen. Bevestig de grote parel aan het ringetje.

oorbel1

Aan weerszijde komen twee bolletjes. Bevestig het ringetje aan het oorhaakje. Doet dit nog een keer en klaar ben je!

bruidsjuwelen

Een echte keeper, must-have en wie weet overleeft die wel generatie(s)…

 

Een fijne ketting voor moederdag

Moederdag, voor velen zo een ik-weet-niet-wat-kopen-moment. Behalve als je het zelf kan maken dan heb je ideeën zat voor moederdag. 15/8, Antwerpse moederdag. Dus alleen de schoonmoeder kreeg iets. En waarschijnlijk ikzelf ook, maar dat laat ik aan Tom. Die natuurlijk niets weet en ik zwijg.

Ik probeerde iets uit met langwerpige kralen, ronde parels, met om de 5-7 aantal parels een turkoois pareltje ertussen. Het bleef allemaal wat te gewoontjes, te saai en te kinderachtig misschien ook. Deze langwerpige parels had ik nog thuis liggen. En die lagen daar omdat het ontwerp dat ik voor mezelf in gedachten had met die parels ook helemaal niet flatterend was. Ook nu lukte het niet zo goed.

Dan maar Zahia Lier nog eens een bezoekje brengen. Daar was weer een workshop vintage juwelen bezig. Het Tsjechisch glas had ik eerder al wel eens zien liggen tijdens mijn zoektocht naar kralen voor mijn huwelijksjuwelen. Maar het Tsjechisch glas liet ik toen liggen, omdat het niet voor het huwelijk geschikt was. Mijn oog viel er nu terug op. Ik zocht vlug hetzelfde snoer parels dat ik thuis ook had liggen. En ja hoor, de combinatie past.

Omdat asymmetrische juwelen niet meer “in” zijn heb ik er dus op gelet dat het een symmetrisch ontwerp zou zijn. Het mocht niet te opvallend of groot zijn, want anders zou ze het niet dragen. Ook de kleur turkoois kon er best inzitten. Het oogt zo wel fris turkoois, parel en een heel lichtlbauw accentje.

ketting

ketting1

Wikkelrok van Mme Zsazsa

Op 5 mei zijn we naar het karrenmuseum geweest in Essen. Niet dat we daar specifieke interesse voor hadden, maar gewoon voor de wandeling omdat we er toch al waren. Het was zo een van die zeldzame dagen in mei dat het eigenlijk wél schoon weer was. En als het mooi weer is dan doen we een zelf gemaakt rokje aan: de wikkelrok van Mme Zsazsa. Niet persoonlijk uit haar kleerkast, maar wel uit haar veel verkocht boek. Ik maakte dit rokje bijna een jaar geleden. Toen ik de foto’s van het karrenmuseum zag, besefte ik dat ik over deze wikkelrok én eigenlijk ook over mijn juwelen nog geen bericht had geschreven. Dan doen we dat nu maar even samen.

wikkelrok

De wikkelrok

Ongeveer een jaar geleden kreeg ik de boek allemaal rokjes van Mmse Zsazsa van mijn vriend kado. Daar ben ik nog steeds blij mee. Voorlopig heb ik er alleen nog maar de wikkelrok uitgemaakt, maar gewoon de inspiratie van de mooie stofjes en eigenlijk ook de simpele maar toch schone verschillende rokjes volstaan om het in uw kast te hebben liggen. Als ik ooit een dochter zou krijgen dan vermoed ik dat die in iedere maat een strikrokje krijgt. Dat is zo überschattig!

Met die wikkelrok heb ik toen toch wel even mee liggen sukkelen, bloos bloos. Meteen een patroonaanpassing, om dat extra stukje op het patroon te krijgen. Daar heb ik toch wel even mee moeten zoeken. Als ik daar nu over denk moet ik daar toch een beetje mee lachen. Dan merk ik toch dat ik nu, een jaar later, toch wel iets meer inzicht heb. En dan nog iets dat ik moet toegeven. Je moet daar zo een opening laten om de tailleband erdoor te steken. Natuurlijk had ik die opening aan de verkeerde kant staan.

Ik gebruikte katoen van de stoffenverkoop in Kapellen. Voor toch een beetje anders te doen maakte ik gebruik van blauw met witte bollen en een pand gewoon in het effen blauw. Volledig afgewerkt met blauwe bias uit de veritas, én dit wel echt overal op 1mm.

De juwelen

Moet ik het je nog vertellen? De juwelen heb ik gemaakt van materiaal uit Zahia. Maar om eens nieuw te doen: deze keer niet al het materiaal. Er zit ook wat van de veritas bij. Daar heb ik de deur ook al vaak genoeg plat gelopen. De ketting werd gemaakt voor de nieuwjaarsreceptie op het werk. Omdat de organisatie 20 jaar bestaat mocht iedereen lichtjes gedwongen in het rood komen. Hoe meer rood hoe beter. Niet dat er toen op dat moment iets écht rood in mijn kast hing. Dus dan maar wat werken met accessoires. Om dit ook te maken heb je een slotje, een ringetje, een stuk ketting van 28 cm, 4 pletkralen, rijgdraad, 8 kleine kralen, 17 piepkleine zwarte tussenkraaltjes, 1 lenti in murano-glas en nog 7 kralen. Voor de oorbellen ook piepkleine zwarte kraaltjes, twee oorhaakjes, twee t-staafjes en twee kleine kralen.

ketting

Het slotje werd bevestigd met een ringetje. De kant van de sluiting haakt gewoon in het stuk ketting in. De kralen en de ketting werden aan elkaar gemaakt met het overschot van de rijgdraad en met behulp van twee pletkralen. Zoals je hier een beetje kan zien.

Dit was de eerste keer dat ik een combinatie maakte van verschillende soorten kralen én een stuk ketting. Een eenvoudig, maar toch uniek ontwerp.