Coucou Castor

Een rode Colette Moneta

Dat ik een enorme fan ben van Colette Patterns zal ik je al niet meer moeten vertellen. Een der laatste patronen van haar is de moneta jurk. Op het eerste zicht een heel basis tricot kleedje. Toch vind ik het een must have in je zelfgemaakte klerenkast.

  • Slechts basiskennis naaien vereist
  • Weinig stof nodig
  • Veel variatie mogelijk in mouw en kraag
  • Past met ieder stofje en iedere gelegenheid
  • Enorm draagcomfort
  • Snel klaar
  • Enorm duidelijke uitleg

Mijn lijstje is eindeloos waarom ik zo enthousiast ben over dit kleedje. Enige nadeel op dit moment is dat het niet zo geschikt is voor borstvoeding. Ik kocht het patroon in januari bij de uitverkoop van koekepeertje. De stof die haalde ik bij Madeline De Stoffenmadam in Lier. Een kwaliteit om U tegen te zeggen én dat voor 11 euro per meter. En maakte het vrijwel direct. Ook al was ik toen nog hoogzwanger, kon ik vertrouwen op mijn vorige maat van de andere patronen van Colette.

Moneta

Moneta

Moneta

Dit is zo een van die kleedjes dat je het hele jaar door kunt dragen. Ik koos de versie met de meest basiskraag gewoon omgezoomd en de korte mouw. In de lente/ herfst met een vestje erover. In de zomer met een leuke hak of zelfs slippers. En in de winter nog met een kousenbroek. En een eindeloze combinatie met accessoires mogelijk. Op deze foto’s draag ik zelfgemaakte oorbellen met facetkralen van Zahia. Ik maakte ze lang geleden toen de winkel in Lier nog bestond. Deze ronde gele facetkraal zit niet meer in hun aanbod.

Moneta

Bierdopbroches, de beestenversie

Omdat ik er niet genoeg van kreeg en omdat ik nog vele, heel veel bierdoppen te gaan heb, maakte ik nog wat bierdopbroches. Deze keer met beesten op. Gewoon omdat ik een derde vel prenten kocht bij Zahia. Eentje dat ook wel gezien mocht worden. Een vel voor slechts twee euro met insecten, vlinders en flamingo’s op.

 

broche

De mooiste vind ik die met de eekhoorn. Dat is elegant, met een beetje kleur en toch zoals het beest is. Zo de oren omhoog om goed te horen of dat het niet moet wegvluchten.

Deze bierdopbroches zijn ook niet mijn enige creatieve doelen dat ik ermee wil doen. Ik wil ook nog bierdopmagneten maken. Ook zag ik al volledige vloeren ermee en in het toilet van huisje creatief meen ik mij een bierdopspiegel te herinneren. Je hoort (lees ziet) er dus nog wel van!

Bierdopbroches, het vervolg

In mei verklapte ik mijn 100 biersoorten-plan van mijn lifelist en liet ik je zien dat je ook broches van bierdoppen kan maken. Omdat het voor de zuinigheid/ duurzaamheid van de tweecomponentenlijm beter is om er meerdere te maken, maakte ik dus nog wat bierdopbroches. Een leuke naaimachine en een polaroid fototoestel van een ander prentenvel van Zahia.

Nieuwe versie bierdopbroches

bottle caps brooche

Over die polaroid fototoestel daar moest ik niet over nadenken om die te maken. Die zou voor mijn collega Tamara zijn. Die ziet dat graag én het is zij die me de inspiratie heeft gegeven om aan de slag te gaan met bierdoppen. Dus dat verdient wel een persoonlijk bedankje. Die naaimachine dat is er eentje voor mezelf. Dat vond ik ook nog wel ok. Een volgende keer ga ik nog extra voorzichtig zijn met de lijm. Want hier en daar zie je wel een vlekje daarvan.

Achterkant bierdopbroches

broche21

En zo ziet zo een van de bierdopbroches er dus ook aan de achterkant uit.

Een speciale broche, bierdopjesbroche

Met het kleine project van vandaag verklap ik nog een van mijn honderd dingen op mijn lifelist. #56: 100 verschillende biersoorten drinken. Ergens vanaf het achtste flesje besloot ik de bierdoppen bij te houden. Toen mijn collega Narelle vertrok hebben we ook een cadeautje met de collega’s gekocht. Toen liet collega Tamara me een winkel in Mechelen zien met wat zelfgemaakte juwelen van verschillende creatievelingen. Mijn oog viel op bierdopjuwelen voor 10 euro. Sowieso te veel! Daarom gaf ik het zelf eens een try out.

Wat je hiervoor nodig hebt zijn bierdopjes, brochespelden, lijm en leuke plaatjes. De bierdopjes die komen vanzelf, de brochespelden had ik nog liggen uit de veritas. De lijm kocht ik een tijdje geleden bij Zahia. Dat is tweecomponentenlijm die ik leerde kennen bij mijn ring, en later ook in een vintageworkshop. Dat is lijm die op zich niet plakt, maar door twee vloeistoffen te mengen plakt die wel. Zeer proper en langdurig om te bewaren dus. Wel prijzig, alez toch in vergelijking met gewone lijm. En de plaatjes daarvoor keerde ik terug naar Zahia. Ik kocht er drie vellen prentjes voor cabochons aan twee euro per vel. Je hebt daar zeer mooie keuzes. Het enige dat ik een beetje spijtig vind is dat die vellen niet te koop zijn per maat. Je hebt dus op een vel grotere en kleinere prenten.

Je knipt dus een afbeelding uit, mengt wat lijm, doet wat lijm op de achterkant van het prentje, plakt het in de bierdop. Laat het wat drogen. Daarna doe je wat lijm op de broche en plak je de broche tegen de bierdop. Zo bekom je dus een bierdopjesbroche.

broche

broche

broche coucouc castor

Seed beads kettingen

Zoals ik je bij mijn gele ketting liet weten heb ik eens een ketting gemaakt die uiteindelijk niet zo heel mooi was. Ik heb de kralen opnieuw gebruikt en liet je al de versie zien van een grote ovale gekleurde kraal, een echte eye catcher. Maar ik liet je ook weten dat ik dus nog baguettes van Zahia had. Van die gele en witte. Deze heb ik gebruikt in combinatie met seed beads.

Zie hier een simpele, leuke ketting die gemakkelijk te combineren is. Ik maakte een versie met witte seed beads uit de veritas en gele baguettes. Deze in een versie met twee snoeren.

seed-beads1

Daarna maakte ik een gelijkaardige versie met zwarte seed beads en witte baguettes. Deze keer met drie snoeren. En deze bevalt me het meeste! Black en white een echte must have in je garderobe. Niet per sé deze, in ieder geval toch iets zwarts.

seed-beads2

Moest ik een van beide nog eens opnieuw maken dan zou ik die maken met een S-slot zodat je kan kiezen hoeveel snoeren dat je tegelijk kunt dragen. En dan zou ik ook kunnen switchen van kleuren. Nu bij deze twee kettingen valt het niet echt te combineren zo geel, wit, zwart. Maar ik kan me wel combinaties met paars, roos, zwart of grijs, zilver en turkoois voorstellen die wel te combineren zijn. Misschien is dat laatste toch wel iets om over na te denken.

Deze kettingen zijn redelijk budgetvriendelijk: als ik me niet vergis een 4 euro voor zo een buisje in de veritas. Als je dit ook bij zahia koopt is het 8 euro. Meer, maar ik kan het wel aanraden omdat het veel mooiere kleuren zijn. Voor zo een baguette denk ik iets van een 3 a 4 euro.

Gele ketting

Tijdens een van die zovele momenten dat ik bij zahia Lier binnen stapte zag ik een kraal die ik absoluut moest hebben. Ik ben een echte liefhebber van murano lentes. Zowel qua vorm als qua kleuren zijn die prachtig. Mijn oog viel deze keer ook op murano van materiaal, maar eens anders qua vorm. Een erg ovale kraal van ongeveer 3,5 cm lang en bijna 7 cm op zijn dikst.

Deze kraal is half gebroken wit en half afwisselend gekleurd met wit, blauw, rood en geel. Een kraal die me 22 euro heeft gekost, wat wel de moeite is voor een kraal. Ik kocht toen nog wat ketting en gele en witte baguettes. Daar maakte ik een combinatie van. Toch was dat niet helemaal wat ik zocht. Het platte van de baguettes en het bolle van de ovale kraal was niet in verhouding.

baguettes

Dan heb ik de ketting opnieuw gemaakt. Een meer eenvoudige versie met drie ronde fel gele kralen en twee ronde gebroken witte. Dit gecombineerd met twee kettingstukken van telkens 20 cm. Nu is hij beter, al weet ik dat ik ooit er nog iets anders mee moet proberen.

gele-ketting

Deze ketting combineert zich gemakkelijk met blauw. Misschien omdat ik dit veel draag, misschien omdat er blauw in die kraal zit. Hierbij mijn twee favorieten.

ketting-blauwe-combinatie

ketting1

 

Ketting met conterie en een Indiase glaskraal

In mijn 24 en een half jarig bestaan ben ik al wel wat mensen tegen het lijf gebotst. Soms wel eens letterlijk. Ook van die momenten van komen en gaan. En verrassend genoeg ook in de positieve betekenis van het gaan naar andere landen. VK, Chili, Maleisië, Frankrijk en de USA.

Daar waar het bewust werd beleefd in mijn creatieve periode werd er een gepast zelf gemaakt cadeautje afgegeven. Iets kleins in de hoop dat het mee kon naar de nieuwe bestemming. Zo werd deze envelop gebruikt voor een cadeaubon van de collega’s voor Lynn die naar Maleisië vertrok. 

En zo werd ook deze ketting gemaakt voor Liliana. Omdat zij en Dennis naar Orlando Florida verhuizen. Moest je van plan zijn om op vakantie te gaan in the states en je zoekt nog een vakantiehuisje. Daar is maar one place to be: casiola vacation homes.

kettingNu ja ik koos voor een ketting te maken, niet alleen omdat ik die graag maak, maar ook omdat het een zeer compact cadeautje is dat de oversteek naar de andere kant van de wereld kan overleven. De ketting werd gemaakt uit twee snoeren donker paarse conterie die beiden door een roze accentkraal lopen, een Indiase glaskraal die ik een dik jaar geleden kocht bij Zahia uit een economy bead weekendactie.

Ketting met koraal en conterie

Voor de verjaardag van mijn schoonzus maakte ik een zalmroze ketting. Een kleur waar ik een beetje onzeker over was. Het is een kleur die ik zelf nooit gebruik, maar waarvan ik wel een vermoeden heb dat die bij haar past. In zulke gevallen heb je twee opties. Of je maakt iets dat je zelf schoon vind, voor als ze het niet mooi vindt dat je het zelf nog kan dragen. Of je doet een gokje en maakt iets wat zij mooi kan vinden.

rijgen

 Een tijdje geleden kocht ik een zalmroos buisje conterie van 8 euro. Conterie zijn die kleine kralen die je op de foto hier ziet. Ook iets dat ik nog maar pas heb geleerd. Daarvan heb ik twee snoeren ingeregen. Daarna nog een snoer met bijna zalmkleurige koraal. Deze kostte iets van een 12 euro.

Als alle snoeren geregen zijn en ongeveer even groot zijn dan kan daar een pletkraal tussen gezet worden en aan het slotje en de ring van het slotje. Die van de koraal nog net iets groter, omdat die als onderste/ buitenste moet vallen.

knippen

 Bij het slotje heb ik nog een kleine murano lenti gezet in een pastel blauw-paarse kleur van 3 euro. Gewoon voor een accent en omdat de achterkant ook wel aandacht verdient.

geheel-kettingDe ketting in zijn geheel zegt natuurlijk niet zoveel. Zeker niet op mijn donkere tafel en met een grote flash. Maar eenmaal dat de ketting aan is, is het wel een mooie verfijnde ketting.

Ketting-aanOok al is het een kleur dat ik zelf zelden draag. Is het wel een van die basisstukken dat je met bijna alles kan combineren. In vergelijking met andere kettingen die ik al maakte met materiaal van Zahia is dit een meer betaalbare ketting van 23 euro aan kralen: slotje, draad en pletkralen niet inbegrepen.

 

 

Oorstekers met murano deel 2

Zaterdag had ik het over oorstekers met murano met materiaal van Zahia. Vandaag opnieuw. Van vele juwelen vind ik het tof om daar een tweede versie van te maken. Ondanks dat ze dezelfde materialen en afwerking hebben, vind ik toch dat ze er anders uitzien. Ik vind deze versie veel frisser. Dit komt door het verschil in matte en blinkende afwerking van de murano en door wit bovenaan of beneden.

muranoBenodigdheden:

Een paar oorstekers van 6 euro

2 mini lenti’s van 3 euro per stuk

2 pennen van 0,3 euro per stuk

En natuurlijk eigenlijk ook wel tangen want anders kom je er ook niet.

Plus een Zahia in de buurt.

 

Oorstekers met murano

Eindelijk, ik herhaal eindelijk, vond ik eens tijd om oorbellen te maken. Een tijdje was ik vergeten hoe ik een proper gesloten oog moest maken. Een kleine opfrissing en het geluk van een pdf-bestand dat ik ooit opgeslagen had, waren nodig om deze mooie oorstekers te produceren.

oorstekers materiaal

 

Qua materiaal heb je een paar oorstekers nodig, twee kralen en twee pennen. En natuurlijk een zahia-winkel in je buurt.

  • rode oorstekers: 6 euro per paar
  • witte kleine murano kralen: 3 euro per stuk
  • metalen pennen: 0,3 euro per stuk

 

oorstekers afgewerkt

 

Een totaalprijs van 12,6 euro voor deze oorbellen.

Ik had een beetje spijt dat ik deze witte murano had gekocht. Omdat murano zoveel mooier is in andere kleuren en in een blinkende afwerking. Toch kocht ik het omdat ik een mooi ontwerp had gezien dat ik kon namaken en omdat je wit met alles kunt combineren. Het bleef maar liggen. Voor deze afwerking ben ik zeer blij met de aankoop van die matte witte murano.

De reactie van manlief: Oh mooi, zo eens helemaal iets anders dan uwe stijl!