Zelfstandige in bijberoep, de eerste zes maanden

In januari startte ik als zelfstandige in bijberoep. Oh jongens waar ben ik aan begonnen? In deze blogpost volgt een terugblik op die eerste zes maanden als ondernemer. Dit als vervolg op de terugblik van mijn weg naar zelfstandige in bijberoep.

In januari werkte ik als een zot aan het ombouwen van de blog naar een website. Het nieuwe design stond al sinds september online, maar de blog primeerde nog. Die werd naar de achtergrond verplaatst. In ruil kwamen de pagina’s met meer ontwerpen, met informatie en werkwijzen. Ook maakte ik de ontwerpen van de doopsuikerstickers van de vaste collectie.

Mijn wereld stond twee keer erg kort na elkaar volledig op zijn kop. In januari gaf ik mijn ontslag bij mijn gewone job. Hierdoor pauzeerde ik mijn bijberoep vrijwel meteen. Een nieuwe job vinden primeerde.

In februari stortte mijn wereld in. Mijn broer stierf. Rouwen, regelen, mijn opzeg uitzitten, solliciteren, de kindjes. Het was best pittig. Ik ontwierp de rouwbrief en het rouwprentje. Erg emotioneel om te maken. Ontzettend moeilijk ook qua tijdsdruk terwijl je hoofd er helemaal niet naar staat. Maar het lukte me net op tijd. Achteraf gezien fijn dat ik het gemaakt heb want blijbkaar betekent zo een persoonlijk kaartje voor anderen toch meer dan ik dacht.

In maart werkte ik aan een logo-opdracht. Ik maakte eerder al logo’s, maar nooit eerder als betalende opdracht. Een opdracht die als geroepen kwam want het hielp mijn gedachten verzetten. Ook schreef ik over de andere logo’s in een blogpost. Het rouwproces ging gepaard met enorme vermoeidheid waardoor ik ook niets anders dan dat deed.

In april startte ik in mijn nieuwe job als bemiddelaar bij GTB. Welkom vermoeidheid tot de tweede macht. Rouwen en gigaveel nieuwe info vergaren. Dat was gaan werken en terug slapen, werken, slapen, werken, slapen tot het stilaan beter begon te worden. Deze maand maakte ik een koppelstempel en koppelillustraties.

In mei werkte ik twee nieuwe geboortekaartje af. Het viel me op dat ik steeds enkelvoudige geboortekaartjes ontwierp. Daar bracht ik dus wat verandering in.

In juni lag de focus op de juffenstempels. Zowel die van mijn eigen jongens als op bestelling. Helaas zijn de meesterstempels schaars in omloop.

Omdat mijn eerste zes maanden nogal niet zo alledaags zijn verlopen, ben ik voorzichtig in de uitspraken wat ik nu van die eerste zes maanden vond.

Een atypische start die de bevestiging geeft dat dit ook enkel maar een bijberoepbedoeling heeft. Ik koos voor een bijberoep omwille van de financiële zekerheid, omwille van het gewoon omdat het kan en omdat het leuk is, niet omdat het moet omdat er centen op tafel moeten komen. De vrijheid om zelf te beslissen wanneer ik er tijd in wil steken of niet. Of het nu de zware momenten zijn zoals de afgelopen maanden of de leuke momenten zoals de zomer op dit moment.

Zelfs nu ik gestart ben, ben ik nog steeds niet alle ‘ja maars’ voorbij. Het blijft zoeken, nadenken, piekeren, hopen en dromen, plannen, ondernemen en ook ter plaatse blijven trappelen.

Hoe kom ik aan klanten? Eerlijk gezegd is dat niet zo evident als het allemaal lijkt. Zeker voor een introvert loop ik op dat vlak soms wel tegen de muur. Het is meer dan alleen wat foto’s en wat hashtags. Nu ik wat bestellingen achter de rug heb zou ik eens dringend moeten investeren in naamkaartjes. Het ontwerp is er al. Alleen de klik maken om de printkosten te investeren. Het uit mijn schulp komen en erover praten is er ook nog niet helemaal. En hoeft ook nog niet…

Wat als het financieel toch niet zo loopt? Van voor de start lagen mijn doelstellingen niet zo zeer op het financiële. Uiteraard wil ik er geen verlies aan overhouden. Die touwtjes heb ik volledig in eigen handen. Maar het hoeft niets te compenseren. Financieel ben ik erop achteruit gegaan door te veranderen van hoofdjob. En zelfs nu hoeft het niets te compenseren. Deze bezigheid mag ooit mijn dag thuis aanvullen tot een voltijds loon, maar het hoeft niet.

Ik wil niet afgaan als een gieter! Bij mijn blogpost over de weg naar zelfstandige in bijberoep schreef ik hierbij het volgende ‘Dat hangt een beetje vast met het financiële. Er ligt geen druk om echt veel bij te verdienen. En dat maakt het afgaan als een gieter al minder makkelijk. Ik denk het drie jaar de tijd te geven. Als ik eind 2019 tot een nuloperatie kom, zal ik wel een dansje placeren. En het verder geleidelijk aan opbouwen. ‘Niets verloren, niets gewonnen maar wel geprobeerd’ is het dus maar in het slechtste geval.‘ Na 6 maanden kan ik het dansje al placeren. Ik ben mijn kosten van de opstart al voorbij en de vaste kosten vooral aan tekensoftware zijn al gecompenseerd tot het einde van het jaar. Dat betekent dat ik kan nadenken over investeren. Zo zullen naamkaartjes waarschijnlijk de eerste stap zijn. Waarschijnlijk kom ik dan op het einde van het jaar alsnog op een nuloperatie, een welbestede nuloperatie weliswaar.

Hou ik dan nog tijd over? Ja! Ik heb nog tijd. Ik zorg nog voor mijn gezin, ga nog mee naar de zwemlessen, ik doe mijn huishouden nog, ik heb al heel wat netflix series ondertussen nog kunnen kijken, we gaan nog op uitstap, plantjes stekken, gewoon eens niets doen… Het lukt nog allemaal. De job dichterbij huis zit daar ook wel voor iets tussen. Hetgeen ik wel merk is dat het moeilijker geworden is om me achter mijn naaimachine te krijgen. Dat is een project van lange adem maar we komen er weer wel.

Het verhaal van de boekhouder. Ik heb me er niet meer mee bezig gehouden. Daar liggen mijn prioriteiten op dit moment ook niet. Misschien binnenkort, misschien doe ik het zonder.

En vadertje staat? Dat wringt nog steeds. Ik kreeg al wel wat facturen waar ik niet zo blij mee was. Maar ja het moet…

Blik ik dan tevreden terug? Jazeker, want desondanks mijn persoonlijke issues heb ik al een aantal leuke opdrachten binnen gekregen. Deze zorgen ervoor dat ik kan investeren in mijn droom. En dat ik kan blijven dromen. Het is wel anders dan ik had gedacht. Bv een logo-opdracht dacht ik dat nog niet voor meteen zou zijn. Waarschijnlijk gehoopt op iets meer geboortekaartjes en geboortestempels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.