Salopette uit ottobre 1/2013

Nu ik het vorige week toch over de robotstof had, kan ik daar maar beter over verder gaan. Uit die lap van 90 cm knipte ik het hemd. En bleef ik nog met een restje zitten. Zoals gewoonlijk, want bij alles blijf je nog met restjes zitten. Een restje dat ik besloot om te verwerken in de voering van mijn volgende project: de salopette uit ottobre 1/2013.

Salopettes vind je precies weinig in de winkel. Of ze vallen me niet erg op. Toch vind ik dat eigenlijk wel praktische kledingstukken voor kinderen. Vooral speels, maar ook gemakkelijk om te maken omdat er geen rits in hoeft. In afwachting van de publicatie van charles pants van compagnie M. besloot ik om toch al een salopette te maken.

De stof dateert ook van een stoffenspektakel. Mijn eerste stoffenspektakel. Die van mei 2013. Ik kocht daar 3 meter stof met een jeanslook aan 2 euro per meter. Een beginnersfout want zo spotgoedkoop denk ik dat ik ze niet meer ga kopen. Als ik daarbij mag aankondigen: ik besloot dat het nog goedkoper kon. Natuurlijk betaalde ik de prijs. Dat afpingelen dat durf ik niet. Ik maakte in een ruk 3 broeken uit deze stof. Door de drie patronen gezamenlijk te spelden heb ik me nog vele centimeters stof kunnen besparen. Ik gebruikte hierdoor slechts een lap van 1 meter 65 voor twee broeken en deze salopette. Als mijn wiskunde nog lukt, is dat 1 euro 30 cent per broek qua stof. Nu kan je wel denken what the …. 3 broeken uit dezelfde stof. Ja, daar twijfelde ik ook even aan. Het zijn 3 compleet verschillende modellen, dus ik hoop dat het wel gaat meevallen om altijd dezelfde stof te dragen.

Terug naar deze van ottobre.

Ik begon met de zakken. Die vind ik redelijk groot, maar goed, zo is het model.

salopet

Daarna met middenvoor en middenachter aan elkaar te zetten en het een sierstiksel te geven.

Ook de binnenbeennaad kon al. Als ik het juist interpreteer in het patroon dan had ik dit eerst kunnen doen en daarna middenvoor en co.

salopet

Vervolgens prutste ik aan de schouderbanden. Dat naaien en keren dat werkt bij mij niet echt. Dus streek ik het om en stikte ik het zo op elkaar.

salopet

Dan werd het tijd voor de voering.

Vervolgens de elastiek, zijnaden, zoom, knoopsgaten en de knopen.

salopet

salopet4

Over het eindresultaat: het is een salopette en het lijkt op het model zoals het behoorde te zijn. Voor de prijs ga ik niet sukkelen. Toch ga ik deze niet meer herhalen in een andere maat. Ik hou iets meer van de getailleerde versies. Het combineert zich gelukkig wel mooi met die tweede theoversie. Zeker voor het kind dat het hemd en een stuk van de binnenkant er hetzelfde uit zien. Robotjes aan de binnenkant heeft geholpen om hem enthousiast te krijgen voor de salopette zelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.