Jurk 5 uit knippie 2/2013, nogmaals

Op 5 maart kwam Jade ter wereld. Het eerste kindje van vrienden van Tom. Jade die kreeg een schitterend geboortekaartje, maar daarvoor hou ik jullie nog even in spanning. Eerst wat meer over het naaigedeelte van haar babycadeau. Weet je nog dat ik aan het sukkelen ben geweest met de armbiezen van deze jurk? Wel deze keer gebeurde dat opnieuw.

Ik heb zo standaard een voorraadje liggen met handgemaakte slabbers, stoffen voelboekjes, vlaggenlijnen, maxicosizakken en zelfs een muziekmobiel. Voor als we op bezoek moeten en ik heb geen tijd gehad. Deze keer had ik wel wat tijd, omdat we ervoor kozen om wat later op bezoek te gaan. Maar geveld door een forse verkoudheid en examenkoorts was mijn tijd alsnog beperkt. Ik grabbelde dus een leuke vlaggenlijn uit de doos en besloot jurk 5 nog eens te herhalen.

Ik doe dit jaar mee aan stashbusting, zo zeer beperkt stof aankopen. Ik heb nog maar drie van de vier uitzonderingsstofjes gekocht. Ik heb ook al veel genaaid, maar toch blijft er wel van alles een restje liggen. De jurk 5 kon ik nog maken uit de restjes van de vlaggenlijn en zelfs nu zit ik nog steeds met een restje. Hierdoor is het voor mij echt moeilijk om te zeggen hoeveel stofjes ik nu al verwerkt heb. Nu ik mijn blogpost over de andere jurk 5 nog eens gelezen heb, heb ik gemerkt dat ik het nu een beetje anders heb gedaan. Ik koos ervoor om enkel de bies achteraan te gebruiken en vooraan een kopie van het kleine ronde bovenstuk. Misschien was dat zo wel de bedoeling. Ik weet het niet, voor mij is die tekst uit de naaiboekjes niet altijd even duidelijk.

De eerste stap zoals steeds is de delen volledig maken. Ik rimpelde het bedrukte stof en zette er het effen stuk aan. Een volgende keer wil ik daar misschien eens paspel tussen zetten.

Het tunnelbeleg zette ik er biaisgewijs aan. Maar omdat het beleg aan de achterkant komt, begin je dus aan de voorkant met aanzetten. Dit tunnelbeleg vind ik ook vervelend om te begrijpen in de naaiboekjes. Daar staat dan knip naar maat zoiets op zoiets. Maar waarom doen ze dat dan nog niet meteen met naadwaarde in. Het is trouwens een tunnelbeleg omdat door de tunnel nog een elastiek komt. Die elastiek doe ik daardoor met een veiligheidsspeld. Een veiligheidsspeld die zeker wel vier keer is los gegaan.

Daar waar ik vorige keer het tunnelbeleg ook aan de voorkant deed heb ik nu gekozen om het effen deel te spiegelen als beleg voor de voorkant. Ook de zijnaden en de zoom kunnen nu al gedaan worden.

De armsbiezen waar ik het vorige keer moeilijk mee had, had ik daar deze keer evenveel moeite mee. Je moet dus eerst de stukken langs de schoudernaad aan elkaar zetten. Daarna de grote u-vorm langs de binnenbochten. Daarna de cirkel rond maken en het er biaisgewijs opzetten. Ik maakte dezelfde fout als vorige keer door eerste de buitenkant te stikken, maar de binnenbocht er biaisgewijs aanzetten, dan wordt het lintje veel te klein. Toch profiteerde ik van mijn fout door dit stuk al te strijken. Hierdoor ontstond er een vouw die het stikken en het omvouwen me vergemakkelijkten.

jurk 5

Schattig he? Zeker met de bijhorende vlaggenlijn hieronder.  vlaggenNog een beetje alom gekende informatie: de stof kwam van Kapellen. Dat met het motiefje moet ik dringend de volgende keer terug kopen. Dat zou ik zelfs durven gebruiken voor mezelf. Het effen stofje kwam uit het stoffenhoekje en was dus 2 euro per meter. De letters flockfolie heb ik gesneden uit een lap van Madeline stoffenmadam en de biais kwam uit een grote rol van de Veritas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.