Het colette negroni hemd voor valentijn

Het hemd dat van oorspronkelijk kerst gepromoveerd werd tot valentijnscadeau met een ooh-wij-doen-daar-toch-niet-aan-mee reactie gepaard met ik-heb-niets-voor-u. Het hemd dat ondanks het Engels, de inches en de andere werkwijze verrassend goed geslaagd is. Het hemd dat in het begin niet vooruit ging en dan ineens als groeide als kool.

Ik volg dit jaar de blouse-jurk module in het CVO van Lier. Nu die blouse zag ik niet echt zitten. Ik draag zo een dingen niet echt en ik vond al evenmin een geschikt patroon. Als ik dan iets zou dragen zou het zoiets zijn geweest, maar daar heb ik voorlopig geen patroon van. Als je er een weet, laat gerust een reactie beneden. Dus ging ik heel beleefd aan mijn juffrouw vragen of het iets voor mijn man mocht zijn.

Samen naar de stoffenwinkel van Kapellen en ik liet hem twee stofjes kiezen. Een effen en een met ruitjes. Dat met ruitjes nam ik mee naar de les, maar nam ik ook weer terug mee naar huis. Ik zag het nog niet zitten om ook te knoeien om die ruitjes mooi te laten overlopen. Dat zie ik nog steeds niet zitten trouwens.

Na een berg technieken mocht ik eindelijk aan dat hemd beginnen. In deze volgorde:

(zakkleppen) en zakken

detail van de zak + knopen

De kraag, het knopenbelegdeel, het rugbeleg, de schoudernaden

detail afgewerkte achterkant

De kraag inzetten

detail kraag

Knopenbeleg inzetten, mouwsluiting, de mouw inzetten, polsboord

detail mouwsluiting

Tot slot knoopsgaten en de knopen

detail voorkant

Nu vraag je je waarschijnlijk af waar die zakkleppen zijn. Wel het mocht niet van manlief. Al had ik ze wel gemaakt. Hoe mooi ik het resultaat nu vind, gaande weg ging het wel eens fout. Zo staystitchte ik aan de verkeerde kant, was het enorm wringen om het voeringsgedeelte van het rugbeleg mooi te krijgen, streek ik de mouwsluiting twee keer hetzelfde, was de mouw veel te breed en ging het polsboordje niet op de manier zoals colette het omschrijft.

Maar weet je de in mijn ogen moeilijkste onderdelen gingen wel vlot: de kraag en de knoopsgaten en het handnaaien van de knopen. Want knopen naaien is niet een van mijn specialiteiten, maar ik vroeg nog eens om uitleg en ik vind ze allemaal even goed en professioneel gelukt. En die knopen die vind ik trouwens heel speciaal. Het zijn knopen van de veritas. Heb er lang over getwijfeld, zelfs nadat ik ze gekocht had. Maar met het eindresultaat ben ik heel blij dat ik die gepakt heb. Ze zijn 15 mm, dat is iets groter en ook dikker dan een normale knoop voor een hemd. Voor het voorpand heb je normaal maar 5 knopen nodig + 2 voor de zakkleppen. 5 lijkt wat weinig, 6 leek mij beter, de naaileerkracht zei 7 en die ben ik maar gevolgd. Ik had ze net een 7,5 mm eerder moeten laten beginnen, maar een schoonheidsfoutje mag he.

4 thoughts on “Het colette negroni hemd voor valentijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.